Information Commissioner’s Opinion, yüz tanıma teknolojilerinin kamusal alanlarda canlı kullanımı ile ilgili bir görüş metni yayınladı.
Metinde, Live Facial Recognition ve Facial Recognition Technology ayrımına gidilerek LFR’ın daha genel bir uygulama olması nedeniyle bireyler bazında onaya uygun olmayan yapısına dikkat çekilmiş.
LFR uygulaması için; kanunilik, şeffaflık, amaç yönünden sınırlama, minimum ölçekte veri toplanması ve depolanması, güvenlik, gizlilik, hesap verebilirlik ve açıklık ilkeleri öngörülüyor.
Bu ilkeler kapsamında uygulamanın gerçekleştirilebilmesi için; belirli, meşru, açık ve kişilik haklarının ihlal edilmesini geçerli kılacak ağırlıkta bir amaca yönelmesi, daha hafif yöntemlerle hedeflenen amaca ulaşılamaması, uygulamanın hukuki zemininin bulunması, amaç/gereklilik/orantılılık testlerini geçmesi, farklı veri kategorileri için işleme koşullarının belirlenmesi, teknik olarak efektif olması, istatistiki olarak yeterli doğruluk oranını sağlaması, kontrolörün önyargı ve ayrımcılık risklerini yöneterek bireylere adil muamele sağlaması ve kişisel bilgilerin nasıl işlendiği konusunda şeffaf olması, DPIA (data protection impact assessment) uygulanması şartlarının sağlanması gerekiyor.
Tüm şartların gerçekleştiği yönünde karar alınsa dahi, uygulama esnasında ayrıca iç hukuk ve uluslararası hukuktaki veri koruma kurallarına da uyulması zorunlu.
Metinde, LFR’ın kamu otoriteleri tarafından kullanımının yanı sıra pazarlama ve reklamcılıktaki kullanımına yönelik görüşlere de yer verilmiş.
Information Commissioner’s Opinion: The use of live facial recognition technology in public places - https://ico.org.uk/media/2619985/ico-opinion-the-use-of-lfr-in-public-places-20210618.pdf